Voertuiginformatie

Het tellerrapport

De kilometerstand van een auto is ontzettend belangrijk als je je auto wil verkopen. De tellerstand van een auto heeft directe invloed op de autowaarde. Heeft je auto veel kilometers gereden? Dan is een auto vaak minder waard dan een auto die nog relatief weinig kilometers heeft gereden. Omdat de tellerstand van een auto directe invloed heeft op de autowaarde, wordt er veel gefraudeerd met kilometerstanden. Verkopers van occasions willen de tellerstand van auto’s nog wel eens terugdraaien, waardoor het lijkt alsof de auto minder gereden heeft en meer waard is. Het gevolg is dat mensen teveel betalen voor een auto die veel minder waard is, omdat de auto in werkelijkheid een veel hogere tellerstand heeft dan er wordt verteld.

Een tellerstand check

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van fraude op het gebied van kilometerstanden, is het belangrijk om altijd een tellerstand check te doen voordat je een tweedehands auto aanschaft. Het doen van een tellerstand check is heel eenvoudig. Je moet hiervoor het kenteken van de auto in kwestie invoeren op de website van het RDW. Het RDW is de Rijksdienst voor het Wegverkeer: een organisatie in Nederland die alles bijhoudt op het gebied van voertuigen die in Nederland geregistreerd staan. Het RDW heeft de gegevens van alle in Nederland geregistreerde voertuigen, inclusief de correcte tellerstand van auto’s. Een tellerstand check laat jou zien welke kilometerstand er geregistreerd staat bij het RDW voor een specifieke auto. Jij kunt zo eenvoudig controleren of deze tellerstand overeenkomt met de tellerstand die de verkoper van de auto aan jou heeft doorgegeven.

Wat heeft een tellerrapport met de NAP te maken?

Vroeger hield niet het RDW, maar Stichting NAP, de tellerstanden van auto’s bij. NAP maakte hier een tellerrapport van, wat vervolgens verstrekt kon worden aan mensen die geïnteresseerd waren in de correcte tellerstand van auto’s. De huidige tellerstand check bij het RDW lijkt dus erg op het vroegere tellerrapport van NAP.

Meer weten over het tellerrapport?
Wil je meer weten over het tellerrapport en het doen van een check om de kilometerstand van een auto te controleren? Kijk dan op de website van de ANWB.

Terug naar de homepagina